Interessante links

Er is nog veel meer interessante informatie over kinderarbeid, bijvoorbeeld:

 • Algemene Onderwijsbond: Artikel “Lespakket over kinderarbeid: Zara’s brief”. Zara Yamuktu is een meisje van 10. Ze mist grote delen van elk schooljaar omdat het hele gezin leeft van seizoensarbeid. Ieder jaar opnieuw, tussen maart en oktober, reist het gezin het werk op het land achterna, dwars door Turkije. Zara wiedt onkruid en plukt katoen of hazelnoten. Vaak wel 11 uur per dag. Het leven van Zara staat centraal in het lespakket van de Algemene Onderwijsbond. Wil je uitgebreider met het thema kinderarbeid aan de slag? Vraag dan het lespakket aan.

http://www.aob.nl/default.aspx?id=237&article=49130

 • Samsam:Web-item over kinderarbeid. Help jij thuis met de afwas? Doe je wel eens boodschappen? Help je soms in de tuin? Of was je in het weekend de auto? Dit soort huishoudelijk werk en bijbaantjes is geen kinderarbeid. Het is anders als je als kind het grootste de dag (of nacht) werkt en het geld dat je verdient nodig is om te (over)leven. Dan spreken we wel van kinderarbeid.

http://www.samsam.net/trefwoord/kinderarbeid

 • Kinderpostzegels: veel kinderen in Ethiopië gaan niet naar school, ze werken op het land, ook als ze nog heel jong zijn. Film over Abaynew uit Ethiopië. Hij is heel blij dat er nu een school in zijn dorp is, als hij groot is wil hij immers piloot worden.

http://youtu.be/SDEHSLwRo9A

 • NRC DeLuxe weekend bijlage. Artikel “School feest” Voor de kinderpostzegels van dit jaar portretteerde Anton Corbijn schoolkinderen in Ethiopië. De scholieren dromen ervan dokter of piloot te worden, en geen boer, zoals hun ouders.‘De gelukkigste dag van mijn leven was toen er een school kwam bij ons in het dorp.’

NRC DeLUXE reportage Ethiopië

 • School TV: Nu zijn er regels in ons land die kinderarbeid verbieden. Vroeger was dat niet zo. Kinderen werkten lange dagen in vieze, stinkende fabrieken.

http://www.schooltv.nl/beeldbank/clippopup/20040224_kinderarbeid01

 • School TV: Sidet kan niet naar school. Hij moet werken om geld te verdienen voor het gezin. Hij verzamelt flesjes en verdient hiermee maar 30 cent per dag.

http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20110106_cambodjakinderarbeid01

 • Unicef: TV Spot van UNICEF tegen kinderarbeid.

http://youtu.be/zBPg_QssWhw

 • Het klokhuis over kinderarbeid. Zo’n 150 jaar geleden was kinderarbeid in ons land normaal. In het Textielmuseum in Tilburg gaat Mustafa aan de slag in de wolfabriek en laat zien hoe zwaar en gevaarlijk het werk was.

http://gemi.st/13470015

 • Altijd Wat: Wijzer over Kinderarbeid (2012). De sint is weer in het land, de hartjes van de Nederlandse kinderen kloppen vol verwachting. maar voor kinderen elders op de wereld is het geen feest.

http://www.youtube.com/watch?v=RYQzBQh0BqY

 • Altijd wat: De textielsector Turkije (2012). Negen jaar zijn ze soms nog maar, en ze werken van zonsopgang tot zonsondergang in de brandende hitte op katoenplantages. Slapen doen zij onder schamele omstandigheden in tenten in het open veld. Honderdduizenden kinderen missen hierdoor een stabiele thuissituatie, onderwijs en de kans op een betere toekomst.

http://www.youtube.com/watch?v=6W4NJw3FxAU

 • Altijd Wat: Vervolg op de uitzending van 2012. Vorig jaar liet Altijd Wat zien dat er in Turkije kinderen katoen plukken dat wordt gebruikt voor stoffen van populaire kledingmerken als Esprit en H&M. Een jaar later blijkt er niets veranderd. Dezelfde kinderen verrichten het  zware werk in de katoenvelden.

http://altijdwat.ncrv.nl/nieuwsblogs/deze-week-kinderarbeid-in-turkije-vervolg

 • Puberruil Xtra: De zestienjarige Nederlandse Lisa uit Heerhugowaard ruilt voor vier dagen van leven met de achttienjarige Nivruti uit Hyderabad, India. Nivruti heeft nog nooit een stap buiten India gezet, maar reist elke vakantie 300 kilometer naar een project van de lokale organisatie MV Foundation die met steun van Hivos strijdt tegen kinderarbeid.

http://puberruil.kro.nl/seizoenen/2012_-_xtra/afleveringen/26-06-2012/default.aspx

Meer links: