Waarom bestaat kinderarbeid?

Helemaal precies weten we het niet, maar de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) schat dat 168 miljoen kinderen werken en niet naar school gaan. Ze maken schoenen, doen huishoudelijk werk in hotels of huizen, plukken hazelnoten of katoen, hakken stenen, werken in fabrieken of mijnen.

Waarom bestaat kinderarbeid?

  • Omdat veel mensen het nog steeds normaal vinden dat kinderen werken en niet naar school gaan.
  • Omdat arme ouders vaak denken dat kinderarbeid nodig is voor het gezinsinkomen. Maar als alle kinderen naar school gaan, is er meer werk voor ouders. En die verdienen een hoger loon!
  • Omdat in sommige landen onderwijs duur of ver weg is.
  • Omdat sommige bedrijven hun spullen heel goedkoop laten maken en er niet op toezien dat er geen kinderen voor hen werken.
  • Omdat wij graag goedkope spullen willen. Als een T-shirt maar een paar euro kost, zou het goed kunnen zijn dat de naarsters daar heel weinig geld voor hebben gekregen.

Wat zijn de gevolgen van kinderarbeid?
Als je werkt en niet naar school gaat, leer je niet goed lezen en schrijven. Dan krijg je later bijna zeker geen goede baan. Kinderen die werken, verdienen later vaak weinig en laten hun kinderen dan ook weer werken. Zo verandert er natuurlijk nooit iets! Daarom is het zo belangrijk dat iederen wil dat alle kinderen naar school gaan.