In de klas (voor meesters & juffen)

MADE BY KIDS – ACTIELESPAKKET
Made by Kids is een actielespakket van Hivos voor de groepen 5 t/m 8. Leerlingen maken kennis met het thema kinderarbeid én leren wat ze daar zelf aan kunnen doen. Leerlingen ontdekken hoe internationale productieketens van spullen in elkaar zitten. En dat hun coole spullen misschien (deels) zijn gemaakt door kinderen in Afrika, Azië of Latijns-Amerika. Maar ze leren vooral dat ze als jonge consumenten een krachtige stem hebben. Die kunnen ze gebruiken om híer bij te dragen aan verandering dáár.

De actie bestaat uit twee onderdelen:
1) een brief schrijven naar een bedrijf én
2) een coole actieposter maken om op te hangen in bijvoorbeeld winkels in je buurt. (Je kunt deze ook meesturen met je brief aan een bedrijf, met de vraag of de poster in hun kantine of hal opgehangen kan worden.)
Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je aan Made by Kids wilt besteden. En welke leerdoelen je met deze actiewebsite wilt bereiken.

De kerndoelen
Meedoen aan Made by Kids draagt bij aan de volgende kerndoelen van het basisonderwijs.
35 De leerlingen leren zich redzaam te gedragen als consument.
37 De leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde normen en waarden.
54 De leerlingen leren beelden en taal te gebruiken om ermee te communiceren.
Afhankelijk van de hoeveelheid tijd en aandacht die je wilt besteden aan Made by Kids kun je ook werken aan deze kerndoelen:
3 De leerlingen leren informatie te beoordelen in discussies en in een gesprek dat informatief of opiniërend van karakter is en leren met argumenten te reageren (als je de groep aan de hand van het filmpje laat discussiëren).
8 De leerlingen leren informatie en meningen te ordenen bij het schrijven van een brief (als je de groep zelf een e-mail of brief laat schrijven, al dan niet met behulp van ons voorbeeld).

Wat vind je in het lespakket?
Wil jij ook met jouw groep aan de slag met het thema kinderarbeid? Hartstikke goed! Je kunt het Made by Kids actielespakket of de onderdelen hieronder downloaden.
•    Een handleiding waarin je leest hoe je dit actielespakket kunt gebruiken.
•    Het filmpje ‘Kinderarbeid, hoe zit dat?’ is een snelle introductie op het thema voor je leerlingen.
•    Een infokaart waarop je de belangrijkste feiten en cijfers vindt. Hierop staat ook een infographic over de productieketen van schoenen. Nog meer weten? Kijk dan ook eens bij de interessante links.
•    Het stappenplan waarmee kinderen stap voor stap ontdekken waar hun coole spullen vandaan komen. Aan het eind van hun speurtocht schrijven ze bedrijven een brief.
•    Je kunt het Made by Kids briefpapier (PDF, .doc of .docx) gebruiken voor het schrijven van de brief aan bedrijven. Op deze manier kunnen de bedrijven zien dat de brief deel uitmaakt van een grotere actie en zonder lang te zoeken meer informatie vinden. Maak eventueel gebruik van de voorbeeldbrief.
•    Wil je de leerlingen actieposters laten maken? Dan kun je deze sjablonen gebruiken.

Inspiratie
Tijdens de landelijke scholenactie ‘Made by Kids 2013’ kwamen leerlingen van honderden scholen in actie tegen kinderarbeid. Zij stuurden allerlei soorten bedrijven als Coolcat, Scapino, Apple en H&M brieven met de vraag: hoe zit het eigenlijk met kinderarbeid in jullie producten? Ook ontwierpen de kinderen prachtige slogans en posters die duidelijk maakten: Kinderarbeid is NIET COOL. Alle kinderen naar school is WEL COOL. Inspiratie opdoen? Bekijk dan de actiepagina’s van de deelnemende scholen.

EXPOSITIE ‘KINDERARBEID NIET IN MIJN TIJD!’
Leuk en leerzaam is de expositie ‘Kinderarbeid, niet in mijn tijd!’ in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, die samen met ontwikkelingsorganisatie Hivos tot stand is gekomen. Je kunt er samen met je klas naartoe! De expositie is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Het Openluchtmuseum heeft ook een educatief project ontwikkeld, speciaal voor de groepen 7 en 8. Dit Dossier Kinderarbeid sluit aan bij het venster ‘Verzet tegen kinderarbeid’ van de canon van de Nederlandse geschiedenis.